Pola sekunde

Imam jedan brzi fiksni objektiv koji skuplja prašinu doma. Problem je što je AF a ne AF-S objektiv. AF moj fotoaprata podržava, skoro sve funkcije. Osim fokusa. Kupljen zbog jedne namjere, a to je video. 35mm adapter bio je kupljen, samo je falio jedan objektiv koji će sve spojiti u jednu divnu priču.

I ta priča je trajala neko vrijeme, objektiv je bio cijelo vrijeme na kameri, ali ljubav prema fotografiji prevagnula je. Iz tog razloga kamera je sve manje bila u rukama, samim time i taj objektiv sve češće je bio na polici. Ona ista ljubav prema fotografiji tjerala me učiti i čitati sve više. Kako članke na Internetu, tako i knjige sa Amazona.

Naletio sam na Chris Orwig-a, profesora sa jednog američkog sveučilišta, predaje fotografiju. I naravno piše divne knjige. U knjizi “People pictures” zadao je jedan jednostavan zadatak. Uzmi objektiv sa fiksnom fokalnom duljinom, prebaci na manualni fokus i zamoli nekog da ti pozira 10 minuta. Probao sam to već prije, manual fokus daje ti dosta za razmišljati. Fiksni objektiv daje ti vježbe za noge, kako bi i kompozicija bila dobra. Ali kad kao modela ubaciš dijete od 8 mjeseci, e tu počinje zabava.

Sa osam mjeseci to dijete percipira svijet oko sebe punom parom, upija sve što vidi, sve hoće dotaknuti svojim malim prstima, i sve hoće probati strpati u usta. Zbog svega navedenog to dijete je mirno pola sekunde. Ali strpljivost se isplatila, fokus točka na oko, vrti po malo i nadaj se da se baš u tom trenutku ne prebaci na leđa. E zato je knjiga tu, da je malo okupira i zaustavi na mjestu. Kod mene u rukama druga igračka (osim fotića), naravno koja se dere, da je dobijem na tih pol sekunde da me pogleda. Dovoljno za klik.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s